Sfințirea Troiței – Centenar în Parohia Bogata
Din vremuri imemoriale poporul român a fost creștin, iar sentimentul său religios s-a materializat prin dăruirea jertfelnică cu care și-a comemorat eroii.
Din punct de vedere etimologic cuvântul „troița”, provine din slavul ,,trojka”, ceea ce duce cu gândul la monumentul creștin, a cărei imagine privită cu evlavie de către strămoșii noștri, i-ar fi influențat pe slavii care o vedeau, să o asocieze cu Sfânta Treime și cu Cele Sfinte.
Vineri, 30 noiembrie 2018, în ajunul sărbătoririi Marii Uniri de la 1 decembrie, s-a desfășurat un eveniment cultural-duhovnicesc în curtea Bisericii ,,Sfântul Nicolae” Bogata, sfințindu-se o troița, cu prilejul Anului Centenar, de, ,,Unitate de credință și unitate de neam”.
Aceasta este dedicată tuturor eroilor din comună căzuți pe câmpurile de luptă pentru unitatea și libertatea națională până astăzi.
Slujba de sfinţire a fost oficiată de către preacucernicii preoți ai Comunei Grădiștea.
Au fost însoțiți în rugăciune de oficialităţile județene (dl. Jr. Emil Musat - secretar Consiliul Județean Călărași) și locale, consilierii locali/parohiali și credincioşi.
În cuvântul său, părintele paroh Spiroiu Mișu a punctat implicarea Bisericii de-a lungul centenarului în istoria poporului român și că Sfânta Cruce este simbolul iubirii Bunului Dumnezeu față de noi, oamenii, iar pe de altă parte, plecarea păcatului și a morții în fața jertfei Celui Veșnic.
Domnul Corbu Constantin, primarul Comunei Grădiștea, a evidențiat rolul credinței înaintașilor în înfăptuirea Marii Uniri, dar și crezul lor că uniți vor fi mult mai puternici în fața tuturor încercărilor ce aveau să vină peste întreg neamul românesc, precum și implicarea românilor pentru români.
Domnul Mușat Emil a amintit că neamul românesc este un neam de ctitori, un neam de voievozi, un neam de ziditori de biserici sfinte, un neam de eroi și în același timp un neam de sfinți așa cum ar trebui să fim.
În încheiere, s-a săvârșit un parastas întru cinstea și pomenirea eroilor locului, la care au participat ctitorii acestui monument (menţionăm familia Cârjila și familia Achim). Mulțumim tuturor celor care au făcut ca acestă zi să rămână în istoria satului.
A cosemnat preot paroh Mișu Spiroiu.