Parohia Bogata. Înălțarea Domnului la cer și Pomenirea eroilor neamului
„Natura omenească, prin Hristos, s-a înălțat la cer.” Sfântul Ioan Gură de Aur
Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul „Înălţării Domnului” a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată sărbătoare naţională bisericească, arată Patriarhia.
Înălţarea Domnului - Sărbătoarea naţională
Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională.
La fiecare Sfântă Liturghie săvârşită în bisericile ortodoxe sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei creştine, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.
Înălţarea Mântuitorului s-a petrecut la 40 de zile după Învierea Sa din morţi. După ce Domnul Iisus Hristos a Înviat şi S-a arătat ucenicilor Săi, încredinţându-i de realitatea actului Învierii Sale, S-a ridicat la Cer de pe muntele Eleonului (Măslinilor) din Betania.
Înălţarea Domnului - Tradiţii şi obiceiuri
În această zi, 10 iunie 2021, și până la Pogorârea Sfântului Duh, creştinii se salută cu „Hristos s-a înălţat!” şi „Adevărat s-a înălţat!”.
În popor, sărbătoarea Înălţării Domnului se mai numeşte și Ispas, după numele martorului ascuns, nevăzut al Înălţării. Tradiţia spune că Ispas, un cioban, ascuns pe după pietre, a urmărit evenimentul, tăcut şi uimit, şi mai apoi a povestit alor săi cele întâmplate.
Hristos S-a Înălțat!
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)